/ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DUMPING ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ~ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΠΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΣΥΝΔΡΟΜΟ DUMPING ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
e-mail:iliadismarios@gmail.com blog:iliadismarios.blogspot.com

Σήμερα θα αναφερθώ στη δίαιτα ασθενούς με σύνδρομο Dumping.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DUMPING;
Είναι μετεγχειρητική επιπλοκή εγχείρησης του στομάχου και συμβαίνει όταν η τροφή εισέρχεται γρήγορα στην νήστιδα πριν να προλάβει να γίνει η πέψη  με αποτέλεσμα να απορροφάται γρήγορα και να δημιουργεί μια υπεροσμωτική φόρτιση. Υγρά από τα εντερικά αγγεία εισέρχονται στη νήστιδα με αποτέλεσμα να μειώνεται ο όγκος του αίματος και να διγείρεται η εντερική κινητικότητα.

ΠΟΤΕ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΩΙΜΟ DUMPING;
Είναι πιο συχνό από το όψιμο και συμβαίνει 15-20 λεπτά μετά τη λήξη του φαγητού.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΨΙΜΟ DUMPING;
Μετά την ταχεία πέψη η γλυκόζη του αίματος αυξάνεται γρήγορα και το πάγκρεας υπερπαράγει ινσουλίνη προκαλώντας υπογλυκαιμία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ  ΠΡΩΙΜΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ;
Λόγω μείωσης του κυκλοφορούντος αίματος προκαλούνται συστηματικά συμπτώματα της υπότασης με αδυναμία, ζάλη, ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών, εφίδρωση εξάψεις, κόπωση , κεφαλαλγία, ενώ λόγω αύξησης των υγρών στη νήστιδα προκαλούνται γαστρεντερικά συμπτώματα με  πόνο, αυξημένος περισταλτισμός, ναυτία , εμετό , ερυγές , αίσθημα πληρότητας στο επιγάστριο , κράμπες και διάρροια(πρώιμο σύνδρομο)

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΨΙΜΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ;
Λόγω υπογλυκαιμίας προκαλείται ζάλη, απώλεια αισθήσεων, ναυτία και εφίδρωση.


ΠΟΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΙΜΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DUMPING;
  • Κάνει ο ασθενής μικρά και συχνά γεύματα;(6 η περισσότερα ανα 2 ώρες περίπου)
  • Αποφεύγει απλούς υδατάνθρακες; για να μην δημιουργηθεί υπερωσμωτικό διάλυμα στο έντερο; Γίνεται αποχή από ζάχαρη; μέλι; σορόπι; καραμέλες; γλυκά; 
  • Παίρνει ο ασθενής το επαρκές λίπος; που να καλύπτει το 30-40%  των συνολικών θερμίδων; για να μειωθεί έτσι η ταχύτητα της γαστρικής κένωσης όπως επίσης και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες θερμίδες;
  • Έχει γίνει αύξηση της πρωτείνης στο 20% των συνολικών θερμίδων ώστε  να σχηματίζονται σωστά οι ιστοί και να υπάρχει επαρκής θρέψη;
  • Γίνεται αποφυγή της ταυτόχρονης κατανάλωσης υγρών μαζί με τα γεύματα; Γίνεται η λήψη τους 45-50 λεπτά πριν η μετά το γεύμα; Δίνεται η απαραίτητη προσοχή ώστε τα υγρά να μην είναι υπέρτονα ειδικά τον πρώτο καιρό και όχι περισσότερο από 120 ml την φορά;
  • Γίνεται η είσοδος του γάλακτος στη δίαιτα των ασθενών σταδιακά γιατί πολλοί αναπτύσουν παροδική δυσανεξία στη λακτόζη;
  • Γίνεται  σταδιακή αύξησξ των φυτικών ινών της δίαιτας;


ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΟΨΙΜΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DUMPING;
  • Γίνεται κατανάλωση ενός γεύματος κάθε 2 ώρες;
  • Γίνεται αποφυγή γλυκών και απλών υδατανθράκων;
  • Χορηγούνται απλοί υδατάνθρακες σε περίπτωση απλού υπογλυκαιμικού επεισοδίου σε συνδυασμό με τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες ώστε  να αποφευχθεί ένα δεύτερο επεισόδιο υπογλυκαιμίας;
  • Γίνεται η κατανάλωση των τροφίμων και των ποτών σε μέτρια θερμοκρασία;
  • Δίνεται η πρέπουσα προσοχή ειδικά στα κρύα υγρά που αυξάνουν την γαστρική κινητικότητα;
  • Έχουν δοθεί οι απαραίτητες συστάσεις ώστε ο ασθενής να μασά αργά και καλά την τροφή και να ξαπλώνει για μισή ώρα μετά το γεύμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου